HockeyNews
PLUS

Backduons jättefacit – noll baklängesmål: ”Hittat en väldigt bra kemi”

(19103) Gelinas/Seider
Bildbyrån

Publicerad: 15 april 2021

FacebookXWhatsApp

GÖTEBORG. Rögle utklassade Frölunda och vann kvartsfinalen med 4–0 i matcher. 

En stor anledning till det är backparet med Éric Gélinas och Moritz Seider – som dominerat det fysiska spelet och inte varit inne på ett enda baklängesmål så här långt. 

– Jag tror att vi har ännu en nivå till i oss inför nästa matchserie, säger Seider.



Rögle är klart för semifinal efter 4–0 i matcher och totalt 20–3 i målskillnad mot Frölunda. 5–0 segern under tisdagen följdes upp av en ny storseger med 6–1 under onsdagen. 


– Väldigt välförtjänt. En stor eloge till alla killarna där inne. Det startar med ett bra målvaktsspel och en bra defensiv som blockar många skott, samt forwards som gör mål på sina chanser. Alla var väldigt lugna och har gjort en fantastiskt insats i den här serien. Jag tycker att vi kan vara stolta över oss själva, säger backbjässen Moritz Seider efteråt. 


Seider är tillsammans med sin backkollega Éric Gélinas en stor anledning till att Rögle totalt dominerat det fysiska spelet och nu kunnat ta sig vidare till en historisk SM-semifinal. Backduon har nämligen inte varit inne på ett enda baklängesmål så här långt. Samtidigt har de varit inne på sex mål framåt. 


– Vi försöker vara dominanta bakåt och samtidigt skapa offensivt. Jag tycker att det har funkat väldigt bra mot Frölundas topplinor. Vi försöker få ut de bästa av oss själva och så här långt har det funkat bra. Jag tror att vi har ännu en nivå till i oss inför nästa matchserie, säger han. 


Vad är det som gör er så bra ihop?


– Allting kommer ner till att spela väldigt enkel hockey. Vi försöker vara så fysiska vi bara kan och inte komma ur våra positioner. En stor eloge till våra centrar och forwards som gör det enkelt för oss att lösa uppspelen. Sen tycker jag att ”Gelly” (Éric Gélinas) och jag har hittat en väldigt bra kemi både på och utanför isen. Förhoppningsvis kan vi bara bli bättre och bättre. 


Hur mycket betyder det att ni är väldigt goda vänner utanför isen?


– Det betyder allt. Jag tror att man får en annan förståelse för varandra ute på isen. Vi har försökt att höja oss själva en nivå här i slutspelet. Vi vill vara det bästa backparet i SHL och det här slutspelet. Det är en lång väg kvar och vi vill fortsätta vara lika bra även fortsättningsvis. 


Moritz Seider tacklar Robin Alvarez i gårdagens match. Foto: Bildbyrån

Rögles jättelöfte gör sitt blott andra slutspel i karriären. För två säsonger sedan fick 20-åringen känna på hetluften i det tyska slutspelet med Mannheim, men då i en helt annan roll än den han har nu. 


– Det var en viktig erfarenhet att få. Även om jag inte spelade så mycket så tror jag att det är nyttigt för mig att ha med mig det i ryggsäcken nu, säger han. 


Hur har matchserien mot Frölunda varit att spela?


– Väldigt fysisk. Alla matcherna har varit tuffa att spela och vi är lite trötta nu. Det har varit bra räddningar från (Christoffer) Rifalk som har räddat oss ett antal gånger. Det har inte varit en enda gång vi känt att vi inte skulle vinna det här. 


Gick det lättare än du trodde?


– Inte lättare. Det är vi som varit väldigt bra och följt vårt system till hundra procent. Alla har accepterat sin roll och jobbar för varandra. Ingen har tagit ledigt i ett enda byte och det tror jag var nyckeln för oss i den här serien.


I semifinalen väntar antingen Skellefteå eller Luleå eller möjligen Leksand. Den första semifinalen startar den 22 eller 23 april. 


För Seider spelar det inte så stor roll vilka man får:


– Det känns komfortabelt. Det spelar inte så stor roll vilka vi får möta. Om du vill vinna bucklan så måste du kunna slå alla. Det finns ingen favorit åt det ena eller andra hållet. Vi kommer att göra vår läxa innan det startar och har en vecka nu där vi kan förbereda oss, säger han. 



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!